Η ασφάλεια κεφαλιού είναι ένα μεγάλο θέμα για τον σύγχρονο ποδηλάτη και αναλύεται σε δύο βασικές συνιστώσες: κράνος και γυαλιά. Ας πιάσουμε σε αυτό το ποστ το κράνος…

Πολλοί είναι οι ποδηλάτες που στο άκουσμα της λέξης «κράνος» μορφάζουν και αρχίζουν τις κοροϊδίες… Κι εγώ πριν από λίγο καιρό το ίδιο έλεγα: «Αν σε χτυπήσει αμάξι, φίλε μου, το κράνος δε σε σώζει» – το σύνηθες σχόλιο. Σαφώς. Αν σε χτυπήσει αμάξι, δε σε σώζει ούτε πανοπλία… Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά: ότι το κράνος μάς προστατεύει κυρίως αν πέσουμε από μόνοι μας.

Κλασικό παράδειγμα ένας φίλος, που κουνάμενος κουνάμενος, έφαγε μόνος του μια ωραία χύμα με 20 χλμ./ώρα. Χτύπησε πολύ στον ώμο, για την ακρίβεια έσπασε την κλείδα, και στα πλευρά. Στο κεφάλι όχι. Ιδού το κράνος του μετά την πτώση:

Φαντάζεσαι, τίμιε αναγνώστα, αυτό το βαθούλωμα στο κεφάλι;

Το κράνος λοιπόν πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε περίπτωση πτώσης αλλά μόνο αν α) είναι το σωστό κράνος, και β) αν φορεθεί σωστά! Ιδού λοιπόν ένα μικρό βίντεο με τα βασικά πράγματα που πρέπει κάποιος να έχει κατά νου κατά την αγορά και τοποθέτηση κράνους:

Οι ποδηλάτες συνήθως επενδύουν λεφτά σε μια καλή αλυσίδα ή πέταλο, και καλά κάνουν: χωρίς ποδήλατο, δεν γίνεται πια να ποδηλατίσεις. Πόσο μάλλον χρειάζεται ανάλογη ή και μεγαλύτερη επένδυση για κράνος: χωρίς υγιές κεφάλι, δεν γίνεται πια να κάνεις πολλά πράγματα…

Advertisements