Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για ένα ξεχωριστό σώμα ποδηλατών που κυκλοφορεί στους δρόμους του Λονδίνου. Το μεταφράσαμε και σας το παρουσιάζουμε:

Στοιχεία από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου φανερώνουν ότι το ειδικό ποδηλατικό σώμα πρώτων βοηθειών που ανταποκρίνεται στις επείγουσες κλήσεις έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας του Συστήματος Υγείας για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 350.000 ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή κοστίζουν 20.000 δρομολόγια ασθενοφόρου. Το έσοδο αυτό προκύπτει από ένα πολύ απλό γεγονός: τα ποδήλατα δεν καταναλώνουν βενζίνη!


Το ποδήλατο είναι ευέλικτο και γρήγορο, αποφεύγοντας την κίνηση, και έχει πιο εύκολη πρόσβαση στα πεζοδρομημένα τμήματα της αγγλικής πρωτεύουσας. Κατά συνέπεια, η ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά είναι πολύ πιο άμεση συγκριτικά με το παραδοσιακό ασθενοφόρο. Ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης σήμερα είναι 5 λεπτά (!), ενώ μπορεί να φτάσει και τα επίπεδα των 60 δευτερολέπτων. Οι αναβάτες του ποδηλατικού πληρώματος πρώτων βοηθειών διανύουν κατά μέσο όρο 40 χλμ. τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ο ιδρυτής του project Τομ Λιντς τόνισε ότι το το πλήρωμα αυτό διευκολύνει τον καταμερισμό των περιστατικών, με αποτέλεσμα τα μηχανοκίνητα ασθενοφόρα να αποδεσμεύονται περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε γρηγορότερες ανταποκρίσεις σε υπερ-επείγοντα περιστατικά. Ο πρώην πρωταθλητής BMX συνέχισε δηλώνοντας: «Η ιδέα που χτες ξεκίνησε πειραματικά ως μια προσπάθεια γρηγορότερης ανταπόκρισης σε περιστατικά, σήμερα ανταποκρίνεται σε χιλιάδες κλήσεις ετησίως. Η βασική αρχή της ομάδας ήταν και παραμένει η ίδια: γρηγορότερη δυνατή παροχή πρώτων βοηθειών».

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ομάδας, 10 χρόνια πριν, μέχρι και σήμερα έχουν αντιμετωπισθεί περίπου 50.000 περιστατικά, αποδεσμεύοντας γύρω στις 5.000 ώρες λειτουργίας ασθενοφόρων τον χρόνο. Τα ποδήλατα είναι αλουμινένια, με αλεξίσφαιρα(!) ελαστικά, και είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία όπως και ένα ασθενοφόρο – πέραν του κρεβατιού.

Συγκεκριμένα, οι αναβάτες πέρα από τον εαυτό τους και το ποδήλατο κινούν καίγοντας μόνο λίπος τα ακόλουθα:
•    Φιάλες οξυγόνου
•    Μάσκες οξυγόνου
•    Ψυκτικό για ανακούφιση από πόνους
•    Γάζες, αντισηπτικά
•    Στην περίπτωση που ο αναβάτης είναι διπλωματούχος ιατρός, έχει στη διάθεσή του και φάρμακα

Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί… Ή μήπως κάποιοι άλλοι έχουν κολλήσει στην ιστορία;

Πηγές:

http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23878566-bicycle-paramedics-save-lives-and-a-lot-of-money-for-nhs.do

http://en.wikipedia.org/wiki/Cycle_responder